Het juiste tennisracket kopen: enkele tips!

6 mei 2013

Als je wil tennissen, is het belangrijk dat je een tennisracket koopt dat perfect bij je past. Het juiste tennisracket verhoogt immers het spelplezier en je prestaties, maar voorkomt ook blessures. Hier alvast enkele tips die je zullen helpen het juiste tennisracket te kopen…

 

Materiaal van het tennisracket

Tegenwoordig kan je kiezen uit heel wat verschillende materialen voor je tennisracket. Meestal bestaat de basis van een tennisracket uit een combinatie van grafiet en glasvezel, maar ook kevlar, carbon en titanium worden gebruikt.

 

Het blad van het tennisracket

Het bladoppervlak van een tennisracket heeft een invloed op de slagkracht die je tijdens het tennissen kan uitoefenen. Hoe groter het blad, hoe groter de sweetspot (het ideale punt om de bal te raken) van je racket en hoe kleiner de kans om het off-center te raken.

Wanneer de bal het off-center wel raakt, is controleverlies het gevolg, net zoals het verlies van balsnelheid en een vervelende pijn in de slagarm. Wie last heeft van een tenniselleboog of andere onderarmklachten, kiest daarom best voor een midsize of een oversized racket.

 

Het gewicht van het tennisracket

Het gewicht van een tennisracket varieert tussen de 255 en 360 gram. Een zwaarder tennisracket zorgt er met zijn zwaardere massa voor dat je meer kracht op de bal kan zetten en met lange en vloeiende slagen de bal kan sturen. Een lichter racket is dan weer sneller en door het lage gewicht raak je minder snel vermoeid omdat het wendbaarder is.

De grip van het tennisracket

Eén van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een tennisracket is de dikte van de grip. Die bepaalt immers of het racket goed in de hand ligt. Een te kleine grip zal veroorzaken dat je in de grip knijpt, omdat het handvat van je racket in de hand gaat draaien en verschuiven als de bal niet goed geraakt wordt. Tenissen met een te kleine grip is dus allesbehalve comfortabel!

Een te dikke grip dient eveneens stevig vastgehouden te worden en heeft een gespannen slag als gevolg. De arm geraakt daarbij sneller vermoeid, omdat er meer inspanning moet geleverd worden om het tennisracket zo goed mogelijk te hanteren.

De juiste grip voor een tennisracket kies je door het tennisracket op een normale manier vast te houden, met de vingers licht gespreid. Er moet ongeveer een vingerbreedte overblijven tussen je vingertoppen en het ‘kussentje’ van je duim.

De racketbespanning

De bespanning van een tennisracket slaat op de aanspanning van de racketsnaren met het racketkader en is minstens even belangrijk als materiaal, grip, blad en gewicht van je tennisracket! Voordeel is dat je zelf meer controle hebt over de racketbespanning aangezien je de snaren van een tennisracket naar believen kunt laten aanspannen of vervangen.

We raden aan om de bespanning van je racket na een jaar te vervangen als je één keer per week tennist. Tennis je twee keer per week, heeft je tennisracket om de 6 maanden een nieuwe bespanning nodig. Laat het zeker niet na om je tennisracketbespanning regelmatig te vervangen, het zal immers een direct effect hebben op de kracht van je slag, balsnelheid en balcontrole!

Het juiste tennisracket kopen is niet altijd even makkelijk… En zelfs als je denkt het juiste te hebben gekocht, dan zal je hierover pas echt kunnen oordelen door het aan de test te onderwerpen: spelen! Laat je dus zeker genoeg informeren in de winkel!