Hoe het juiste snowboard kopen: tips

21 november 2013

De winter staat voor de deur: voor vele wintersporters de uitgelezen kans om hun skilatten of snowboard van onder het stof te halen en de piste op te stappen. Voor sommige boarders is een nieuw snowboard kopen ook weer aan de orde, of anderen maken eindelijk de overstap om een eigen board te kopen... Hoe dan ook is het belangrijk om op enkele zaken te letten als je voor de aankoop staat. Hier enkele tips om het juiste snowboard te kopen!

Snowboard kopen: hoe stijf, of welke "flex"?

De stijfheid of flex van je snowboard is op directe wijze gerelateerd met wat voor soort rider je bent, en waartoe het snowboard precies moet dienen. Snowboards hebben altijd twee soorten flex: over de lengte van nose naar tail (de lengteflex) en over de breedte (torsie). De term "flex" duidt dan op hoe flexibel of makkelijk te buigen het snowboard is.

Algemeen geldt dat hoe stijver je snowboard is, hoe stabieler het blijft bij hogere snelheden, maar hoe moeilijker het te besturen is. Een flexibeler board is vergevingsgezinder in die zin dat het wendbaarder en makkelijker te besturen is bij lagere snelheden. Daarom wordt beginnende snowboarders meestal ook aangeraden een flexibeler snowboard te kopen. Anderzijds kiezen de freestylers ook het vaakst voor een flexibel board, omdat dit meer toe laat op gebied van tricks en kunstjes in het funpark...

Welke lengte moet mijn snowboard hebben?

Welke lengte van snowboard bij jou past, is ongetwijfeld een van de vaakst gestelde en meest voor de hand liggende vragen... Dat je eigen grootte de belangrijkste beïnvloedende factor is voor de lengte van je snowboard, is eigenlijk een misvatting. Of dient althans genuanceerd te worden... 

Eigenlijk is je gewicht belangrijker in het bepalen van de optimale snowboardlengte. Maar meestal zal een groter persoon ook meer wegen, vergeleken met een kleiner iemand met een gelijkaardige lichaamsbouw. Logischerwijze zal een zwaarder persoon op een te kort board sneller wegzakken in diepsneeuw, of minder grip kunnen uitoefenen in bochten. Hetzelfde met een licht persoon op een te lang snowboard, die bijgevolg te weinig lichaamsmassa heeft voor een directe controle over het snowboard.

Anderzijds kan je ook het volgende stellen:

  • Langere snowboards: rijdt stabieler bij hogere snelheden, maar moeilijker en trager te besturen;
  • Kortere snowboards: zijn wendbaarder en sneller/makkelijker te besturen.

En de breedte van mijn snowboard dan?

De juiste breedte van je snowboard is minstens even belangrijk als de lengte ervan! Deze zal immers een belangrijke rol spelen in hoe je je bochten zal kunnen maken met het board. De breedte wordt meestal gemeten op het smalste punt van je snowboard, wat ook wel eens de waist width wordt genoemd.

Een te smal snowboard zal toe drag of heel drag als gevolg hebben, wat betekent dat je tip of hiel van je snowboardboot over de grond schraapt wanneer je een bocht neemt. Dat zorgt voor minder stabiliteit en snelheid.

Een te breed board maakt dan weer dat de drukpunten die je gebruikt bij bochten (de bal en hiel van je voeten) te ver van de curves van je snowboard (de zijkanten) liggen. Het snowboard zal trager reageren op je bewegingen en je zal wellicht ervaren dat je minder controle hebt over je board...

Het juiste snowboard kopen dat jou op het lijf geschreven is, is geen sinecure... Dat is ondertussen wel duidelijk! En het bovenstaande is lang niet alles waar je rekening mee dient te houden... Kom dus volgende week zeker hier terug een kijkje nemen voor deel 2 van hoe je het juiste snowboard kan kopen! 

> Ben je op zoek naar een geschikte winkel om een nieuw snowboard te kopen?

> Ga naar DEEL 2 van "Hoe het juiste snowboard kopen: tips"

> Of bekijk alvast onze Wintersport-catalogus!