Tips om het juiste snowboard te kopen: deel 2

25 november 2013

In Deel 1 over "Tips om het juiste snowboard te kopen" gaven we je concrete tips over hoe lang en breed je nieuwe snowboard zou moeten zijn, en wat de verschillende soorten 'flex' van je board inhoudt. Maar zoals gezegd is dat nog lang niet alles... Deze week gaan we verder met de snowboardvorm en -stijlen. Nóg meer tips om het juiste snowboard te kopen dus...

De verschillende snowboard vormen (of krommingen)

Vandaag de dag zien we snowboards in hoofdzakelijk twee vormcategorieën passeren: Camber en Rocker. In Deel 1 legden we uit waarom de flex van je board belangrijk is voor je rijstijl. Wel, de vorm van het board bepaalt op zijn beurt dan weer de manier waarop je snowboard 'flext' en contact maakt met de sneeuw.

Elk merk heeft zo z'n eigen benamingen, maar de meest gebruikte shapes zijn de volgende.

Camber

Soms ook wel Traditional Camber genoemd, omdat dit de oorspronkelijke vorm was toen snowboards hun introductie maakten op de skipistes. Bij Camber buigt de plank op de nose en tail naar beneden toe en ontstaat er tussen de bindingen een opwaartse kromming. Daardoor ontstaat er een boogspanning, die de breedste delen van je board (de nose en de tail dus) extra grip geven. Het verloop van de camber zorgt eveneens voor meer controle bij gecarvede bochten (wanneer je gebruikt maakt van de zijkanten van je board) een stabieler rijden bij hogere snelheden.

Flatbase of Flat Rocker

Bij de Flat Rocker (soms ook wel Zero Camber genoemd) is de plank plat, en kennen de nose en tail een kromming naar boven. Makkelijk wendbaar op lagere snelheden en meer stabiliteit bij het jibben of jumps. De platte contactzone van het board geven je meer stabiliteit bij het landen van tricks. Ideaal voor in het funpark of voor boarders die wat meer speelsheid willen. 

All-mountain Rocker (of Reversed Camber of V-Rocker)

Een All-Mountain Rocker (of V-Rocker) maakt in principe de tegenovergestelde kromming die je bij de Traditional Camber ziet. Vandaar ook de alternatieve "Reversed Camber" benaming. Enkel het stuk tussen de bindingen heeft direct contact met de ondergrond en dit zorgt voor een ideale float (drijfvermogen) op poedersneeuw en zachte ondergrond. De kromming in nose en tail zorgt voor een minimaal 'sneeuwhappen'. Op poeder is het bijna surfen op sneeuw en geeft dit een lekkere loose feel. Maar let op voor hardere ondergrond of ijsplekken: de inverse boogspanning biedt je minder grip en je kan minder op je carves (de zijkanten van je snowboard) werken om bochten uit te snijden. Aan lagere snelheden is een All-Mountain Rocker echter zeer vergevingsgezind... 

Camber Combo of Hybrid Rocker (of Double Rocker)

Een Camber Combo snowboard combineert aspecten van Camber en Rocker in één plank. Op papier is deze shape het beste van twee werelden. Een stevige Camber onder je voeten zorgen voor de nodige carve controle (in bochten) en pop (veerkracht bij het jibben), terwijl de Rocker tussen de bindingen en in de nose en tail een optimale float bieden en het wat speelser doen aanvoelen. 

Rijstijlen: freestyle, freeride of All-Mountain?

Die drie algemene snowboard categorieën kan je eigenlijk als een samenvatting van alle belangrijke aspecten zien.

Freestyle snowboards

De naam zegt het eigenlijk zelf... Freestyle snowboards leggen de nadruk op jibben, tricks en speelsheid. Doorgaans zijn ze korter, lekker licht en wendbaarder op lagere snelheden. De bindingen staan relatief ver uit elkaar, waardoor je bewegingen vanuit je lichaam sneller kan overbrengen op je board. Een grotere flex maakt het meteen wat vergevingsgezinder. Het twintip karakter maakt dat ze langs nose en tail perfect berijdbaar zijn. Een boardje voor in het funpark dus, of voor de beginnende snowboarder die de basics onder de knie wilt krijgen met een comfortabele en makkelijk te hanteren plank.

Freeride snowboards

Staat rechtlijnig tegenover Freestyle snowboards. Freeride snowboards lenen zich perfect tot backcountry rijden in de diepsneeuw, tegen hoge snelheden over de piste scheuren en bochten carven tot de vonken er vanaf springen. Logischerwijze is dit type snowboards langer, wat breder en hebben ze een stijvere flex. Het asymmetrische karakter (met een langere nose en een kortere tail) biedt een ideaal drijfvermogen in diepsneeuw en off-piste (aangezien je in diepsneeuw vooral op je achterste been werkt). Anderzijds minder wendbaar en stroever, wat een freeride board minder aantrekkelijk maakt voor funpark-o-fielen of beginnende snowboarders.

All-Mountain snowboards

Wat je ook wilt doen, het gaat vanzelf met een All-Mountain boardje... Dit type snowboard combineert eigenschappen van zowel Freestyle, als Freeride snowboards. Dat betekent dat ze voor vrijwel alle doeleinden inzetbaar zijn en maakt ze meteen ook tot de meest verkochte categorie van snowboards. Boxje nemen in het funpark, of even de diepsneeuw gaan verkennen? Je doet het allemaal met een All-Mountain snowboard!

Een snowboard naar je eigen niveau...

Ziezo! Hopelijk hebben we je ondertussen al wat meer wegwijs kunnen maken in het snowboardwereldje. Uiteraard mag je geen enkel snowboard 'zwart-wit' bekijken. De categorieën hebben onderling vaak nog hun eigen onderverdeling naar stijfheid, opbouw en niveau toe. En vergeet niet dat de juiste snowboardboots kiezen minstens even belangrijk is, als het juiste board kopen. Laat je vooral goed informeren wanneer je je eigen snowboard gaat kopen in de winkel en neem er de tijd voor. En houd vooral rekening met het volgende: have fun!

> Ga terug naar Deel 1 van "Hoe het juiste snowboard kopen: tips"

> Koop je eigen snowboard bij Intersport, de wintersportspecialist!

> Bekijk hier onze Wintersport-catalogus!

> TIJDELIJKE actie: gratis Intersport-handdoek!