Badmintonnen met plastic of veren shuttles? Zo maak je de juiste keuze

Gepubliceerd op 09/03/2017 Racketsporten

Of je nu op wintersportvakantie vertrekt en skikledij koopt, of gaat lopen en daarvoor schoenen aanschaft: sporten begint vaak bij het juiste materiaal. Dat geldt net zo goed voor wie gaat badmintonnen. Hoewel je voor wat heen-en-weer meppen op het strand uiteraard niet perfect uitgerust moet zijn, wordt de materiaalkwestie wél belangrijk als je een beetje op niveau wil leren spelenHier zetten we één van de meest essentiële badmintonbenodigdheden in de kijker: de shuttle.

Plastic shuttle versus veren shuttle

Shuttles gemaakt van plastic of nylon zijn doorgaans een pak goedkoper dan veren shuttles. Die laatste worden dan ook gemaakt van zestien eenden- of ganzenveren – een proces dat deels met de hand gebeurt. Plastic en veren pluimen zijn zeker niet zomaar onderling inwisselbaar.

De eigenschappen van de plastic shuttle

Een plastic shuttle gaat minder snel stuk dan een veren shuttle, en wordt daarom vaak aan beginnelingen aangeraden. Ze is minder nauwkeuring dan een veren pluim, maar de dop (gemaakt van schuimplastic of van kurk) corrigeert de balans van de pluim, waardoor je zelfs met een minder goede slag toch nog een mooie baan krijgt. Terwijl je de snelheid van een veren shuttle makkelijk zelf kunt beïnvloeden door de tipjes van de veren om te buigen, heb je die optie niet met een nylon shuttle. Nylon shuttles zijn daarom in verschillende standaardsnelheden verkrijgbaar.

De veren shuttle onder de loep

Voor wie al wat meer gevorderd is en nauwkeuriger wil badmintonnen, zijn veren pluimen een betere keuze. Ze vliegen sneller, bieden veel meer gevoel en controle, en vallen iets steiler naar beneden als je ze achterin het veld mept, waardoor je de tegenstanders – veel meer dan met plastic pluimen – in een moeilijke positie kunt dwingen aan de achterlijn. Het enige nadeel is dat veren shuttles redelijk gemakkelijk stukgaan. Zodra je zo’n shuttle verkeerd raakt, verliest ze een stukje veer – en dit zorgt ervoor dat ze gaat tollen of dat de bewegingsbaan niet meer zuiver is.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons