Dit moet je weten over je ademhalingstechniek tijdens het zwemmen

Gepubliceerd op 06/07/2017 Watersporten

Een goede ademhalingstechniek ontwikkelen is een hele uitdaging voor een beginnende zwemmer. Maar als de ademhaling fout zit, heeft dit een weerslag op de uitvoering van de slagen. De ademhaling ligt aan de basis, zowel tijdens trainingen als voor een wedstrijd. We overlopen even waarom.

Het belang van een goede ademhalingstraining voor zwemmers

Een belangrijk onderdeel van het zwemmen is de ademhaling. Vele zwemmers hebben de neiging hun adem in te houden, maar dat leidt tot een slechte zuurstoftoevoer. Enkel aandachtspunten:

Krampen

Een slechte ademhalingstechniek zorgt voor een slechte zuurstoftoevoer. Je weefsels krijgen niet de ‘brandstof’ die ze nodig hebben en je spieren verkrampen, wat dan weer ontstekingen tot gevolg heeft.

Ademtekort

Het is een natuurlijke reactie om je adem in te houden als je onder water gaat bij het zwemmen. Maar dat is niet altijd een goed idee:

  • je adem inhouden zorgt voor meer CO2 in je lichaam en geeft een beangstigend gevoel
  • je longen blijven vol lucht, waardoor je eerder blijft drijven
  • hoe later je uitblaast, hoe minder tijd je hebt om opnieuw in te ademen

Alle lucht uit je longen uitademen helpt je om nadien vlot opnieuw in te ademen. Je ademt twee tot drie keer langer in dan uit.

Coördinatie tussen je beweging en ademhaling

Een laatste belangrijk aandachtspunt bij het zwemmen is dat je ademhaling samenvalt met je bewegingen. Of je nu schoolslag, crawl, rugslag of vlinderslag zwemt, de coördinatie tussen ademhalingen en beweging heeft een invloed op je zwemtechniek, je drijfkracht, je spierspanning en je weerstand bij het vooruitgaan.

Een ideale oefening om je ademhaling te oefenen: de sink down

De sink down is een heel eenvoudige oefening om je ademhaling te trainen. Je gaat naar het diepe gedeelte van het zwembad en neemt normaal adem. Je laat je vervolgens ontspannen zakken onder water – benen gestrekt en armen naast je lichaam. Terwijl je langzaam naar de bodem zakt adem je rustig uit langs je neus of mond. Dit lijkt simpel, maar je zal merken dat je bij je eerste pogingen niet meteen tot de bodem zal geraken. Blijven oefenen is de boodschap!

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons