Het juiste badmintonracket kopen? Dat doe je zo…

Gepubliceerd op 06/06/2014 Racketsporten

Beginner, bijna een pro of een échte professional? Als je badminton speelt, moet je in ieder geval je keuze maken in het enorme aanbod badmintonrackets. Niet gemakkelijk, inderdaad. Om die keuze te vergemakkelijken, geven we je enkele tips om het juiste badmintonracket te kopen. Zo voorkom je een miskoop!

De vorm van je badmintonracket

Een badmintonracket kan twee verschillende vormen hebben. Enerzijds is het mogelijk om een ovaal badmintonracket te kiezen, anderzijds is er het isometrische racket. Het verschil? Een isometrisch badmintonracket heeft een afgeronde bovenkant. Hierdoor moet je de shuttle minder precies raken en moet je timing minder precies zijn voor een goede slag. Wél kan je minder kracht uitoefenen met een isometrisch racket.

Let er ook op dat je racket een ingebouwd T-stuk of T-joint heeft. Daarmee kan je preciezer en harder slaan. Bovendien gaat het badmintonracket ook langer mee.

Het gewicht van het racket

Ieder badmintonracket is bijzonder licht van nature, maar er zijn toch kleine verschillen die ertoe doen. Hoe lichter, hoe wendbaarder! Een licht racket is handig voor het netspel, want je kan er snelle acties mee uitvoeren. Dat is voornamelijk belangrijk bij dubbelspel en voor de verdediging.

Let op: bij een licht racket heb je méér kracht nodig om het racket in eenzelfde beweging te houden. Krachtige spelers die achterin het veld spelen, opteren dan ook het best voor een wat zwaarder racket. Met een zwaarder racket kan je bovendien ook harder slaan, handig voor smashes en clears.

De gewichtsklasse van jouw racket vind je op het stickertje op het handvat. Deze zijn:

4U: 80 gram – 84 gram

3U: 85 gram – 89 gram

2U: 90 gram – 94 gram

1U: 95 gram en zwaarder

De flexibiliteit van een badmintonracket

De soepelheid van je badmintonracket duidt de ‘handelbaarheid’ van het racket aan. De algemene regel hier is: hoe flexibeler het racket, hoe makkelijker je met het badmintonracket speelt. Dit komt omdat het racket meebuigt met de shuttle. Bovendien creëert een flexibel racket meer tijd om terug te slaan. Het gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slag. Stijve badmintonrackets daarentegen bieden meer controle, maar vragen meer kracht om hard te slaan.

Badmintonrackets bestaan in vier verschillende soepelheden: flex, medium flex, stiff en extra stiff.

Het zwaartepunt van het badmintonracket

De balans van jouw badmintonracket bepaalt grotendeels jouw speelstijl, maar het omgekeerde is ook waar. Kies het zwaartepunt van je racket aan de hand van je speelstijl. Hier zijn drie verschillende mogelijkheden:

Head Heavy Balance: het zwaartepunt van dit badmintonracket zit in de top van het racketblad. Dit type racket wordt vooral gekozen door aanvallende spelers. De zwaardere top maakt het mogelijk om krachtigere slagen te produceren.

Even Balance: een even balance badmintonracket heeft geen uitgesproken zwaartepunt. De balans is evenredig verdeeld over het blad en de grip van het racket.

Head Light Balance: dit badmintonracket heeft een lichter racketblad waardoor snelle slagen en wisselingen mogelijk zijn. Het racket wordt voornamelijk gekozen door verdedigende spelers die van snelle acties houden.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons