Het juiste trainingsschema voor vetverbranding

Gepubliceerd op 21/11/2014 Conditie & Welzijn

Wil je eindelijk die spieren tevoorschijn toveren, die zich onder de vetkussentjes op je buik of benen verbergen? Dan is vetverbranding  stimuleren hét codewoord. Wanneer je lichaam vet verbrandt, krijgen vetcellen geen kans meer om zich vast te nestelen. Het resultaat: minder centimeters en een slanker silhouet. Hoe je dat bereikt? Door een trainingsschema voor vetverbranding op te stellen dat de vetverbranding van je lichaam optimaliseert. En je er vervolgens aan te houden, natuurlijk…

Hoe werkt vetverbranding?

Net als een auto, heeft het lichaam brandstof nodig om te functioneren. Die brandstof haalt het uit vet en koolhydraten. Voeding is dus essentieel. Niet alleen om je lichaam en alle lichamelijke processen (ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop, …) goed te laten werken, maar ook om een slankere lijn te krijgen als dat je doel is.

Wanneer je een inspanning levert, haalt het lichaam in eerste instantie energie uit koolhydraten. De vetverbranding komt pas later op gang; na ongeveer twintig tot dertig minuten van matige inspanning. Wanneer je vet wil verbranden, moet je dus zorgen dat je minstens een halfuurtje aan een stuk matig tot intensief beweegt om de vetverbranding te stimulerenCardiotraining dus: joggen, fietsen, wandelen, zwemmen, …

Hou je hartslag in de gaten

Tijdens de cardiotraining mag je hartslag niet in het rood gaan. Beter langer en minder intensief trainen, dan een korte en hevige inspanning leveren. Als je vet wil verbranden, tenminste. Koop een hartslagmeter om ten allen tijde in de gaten te houden dat je lichaam niet over zijn limiet gaat. Trainen in de juiste hartslagzone is daarnaast ook van cruciaal belang om je conditie op te bouwen!

Trainingsschema voor vetverbranding: combineer cardio met kracht

Naast cardiotraining beïnvloedt ook spiermassa de vetverbranding. Hoe groter je spiermassa, hoe meer energie je spieren verbruiken. Goed ontwikkelde spieren verhogen je metabolisme, en dus ook je vetverbranding. Daarom is krachttraining onontbeerlijk in een trainingsschema dat de focus legt op vetverbranding. Zo train je je lichaam dus om meer calorieën te verbruiken, zelfs wanneer je geen inspanning levert.

Een voorbeeld van een cardiotrainingsschema voor beginners:

  • 10 minuten fietsen (warming-up)
  • 15 minuten stevig wandelen
  • 15 minuten fietsen (iets sneller dan in het begin)
  • 5 minuten stevig wandelen
  • 5 minuten rustig fietsen (cool-down)

Vergeet niet om voor en na elke inspanning te stretchen, en je cardiotraining aan te vullen met krachttraining om je spieren te versterken.

Gezonde voeding

Uiteraard is bewegen alleen niet genoeg om efficiënt vet te verbranden. Naast een trainingsschema heb je ook een aangepast voedingsschema nodig. Vraag raad aan een voedingsdeskundige of personal trainer over hoe je je voeding aanpast om van je lichaam een echte vetverbrandingsmachine te maken. Een tipje van de sluier lichten we alvast voor je op: schrap suiker, alcohol en verzadigde vetten uit je menu gedurende een week, en je zult je gegarandeerd al lichter voelen.

> Bekijk onze tips om buikvet efficiënt te verbranden

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons