Sneeuwhoogte aanraders: op zoek naar een sneeuwzeker skigebied?

Gepubliceerd op 22/01/2014 Algemeen

Je skivakantie ligt waarschijnlijk al weken vast, maar nu is de belangrijke vraag natuurlijk: “zal er (voldoende) sneeuw liggen?” Voornamelijk omdat we een ongekende warme winter hebben, is het onzeker of er voldoende sneeuw zal liggen om deftig te skiën of te snowboarden. Om je gerust te stellen, hebben we een lijstje met sneeuwzekere wintersportgebieden in Europa samengesteld!

Hoe herken je een sneeuwzeker skigebied?

Skigebieden moeten aan enkele voorwaarden voldoen om kans te maken op grote pakken sneeuw. In de eerste plaats is de hoogte van het skigebied belangrijk. Het moet namelijk voldoende hoog liggen om sneeuw op te vangen en vast te houden. Concreet wil dat zeggen dat een sneeuwzeker skigebied een deel van haar pistes boven de 2000 m heeft liggen.

Naast de hoogte is ook de ligging van het skigebied ten opzichte van de bergen belangrijk. Bergkammen kunnen namelijk sneeuwbuien tegenhouden waardoor er meer sneeuw naar beneden komt aan de voorzijde van de berg, dan aan de achterzijde.

Als laatste speelt ook de heersende windrichting een rol in de sneeuwzekerheid van een gebied.

22 Jan 2014

Sneeuwzekere skigebieden

Wintersporten in Frankrijk

 • La Plagne en Les Arcs: één van de grootste skigebieden ter wereld met gevarieerde mogelijkheden. Ruim 425 km pistes die tot eind april voorzien zijn van voldoende sneeuw.
 • Val Thorens: is het hoogste dorp in het skidomein Les Trois Vallées. Je bent er zeker van sneeuw en het is zeer populair onder studenten. De ideale plek om te genieten van een perfecte skivakantie.
 • Les Menuires: Maakt ook deel uit van het skigebied Les Trois Vallées waar je van half december tot eind april kunt wintersporten. Dit is een zeer populair skigebied door de prachtige tochten en omdat je er fantastisch kunt freeriden.

Wintersporten in Italië

 • Breuil-Cervinia: ligt in de Alpen en de pistes gaan tot een hoogte van 3.800 meter. Het gebied ligt op de grens met Zwitserland en is prima geschikt voor beginners en families met kinderen.

Wintersporten in Oostenrijk

 • Kühtai is één van de hoogstgelegen skigebieden in Oostenrijk. Het is hier sneeuwzeker van begin december tot eind april.
 • Ischgl is zowat het bekendste Oostenrijkse skigebied. Met pistes tot bijna 3.000 m, kan je als wintersporter ongetwijfeld wel je hartje ophalen. Ook is de jaarlijkse opening van het winter(sport)seizoen een groots evenement dat zeker de moeite waard is!
 • Sölden (behorend tot de Ötztal Arena) is naast Ischgl ook een vaste waarde onder de best gelegen skigebieden in Oostenrijk. Twee gletsjers en pistes boven de 3.000 m zorgen voor een uitstekende sneeuwzekerheid!
 • De Pitztaler Gletsjer (Rifflsee-skigebied) is de hoogstgelegen gletsjer in Oostenrijk en ligt in Tirol. Met het hoogste punt op 3.440 m, kan je hier pas echt spreken van sneeuwzekerheid.

Sneeuwhoogte advies

Afhankelijk van het gebied waar je gaat wintersporten, is er meer of minder sneeuw nodig. Belangrijk is toch om  uit te kijken naar een minimum sneeuwhoogte. Hoe meer sneeuw, hoe aangenamer het skiën of snowboarden natuurlijk. We raden daarom aan om te kiezen voor een skigebied met minimum 50 cm sneeuw.

Top 5 skigebieden op basis van sneeuwhoogte

De top-5 skigebieden met op dit moment de beste sneeuwhoogte:

 1. Trentino, Italië: Adamello Ski > 400cm sneeuw
 2. Zentralschweiz, Zwitserland: Andermatt > 380cm sneeuw
 3. Sondrio, Italië: Madesimo > 350cm sneeuw
 4. Kärnten, Oostenrijk: Mölltaler Gletscher > 300cm sneeuw
 5. Valais, Zwitserland: Saas-Fee > 275cm sneeuw

De actuele sneeuwhoogte van alle skigebieden kan je op de voet volgen via wintersporters.be. Plannen om te gaan wintersporten? Vergeet je skihelm, -bril en –handschoenen niet!

 

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons