Welke spieren train je tijdens het zwemmen?

Gepubliceerd op 16/07/2015 Watersporten

Zwemmen is een complete sport die heilzaam is voor lichaam en geest. Je kunt je hoofd volledig leegmaken en ook je conditie opbouwen. Maar de zwemsport is ook ideaal om je spieren te trainen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over overbelasting van je gewrichten of spieren.

Deze spieren train je tijdens het zwemmen

Het is een goed idee om voldoende variatie in te bouwen tijdens je wekelijkse zwemuurtje(s). Zo blijft het leuk en zal je de trainingen langer volhouden. Bovendien train je met verschillende zwemdisciplines verschillende spiergroepen:

  • Schoolslag: ideaal om sterke arm- en borstspieren te krijgen.
  • Vrije slag: vooral je arm- en schouderspieren worden steviger.
  • Rugslag: je buikspieren krijgen hierdoor een stevige boost.

Hou je van uitdagingen? Dan moet je je zeker aan vlinderslag wagen. Het is een discipline waarmee je je volledige bovenlichaam op de proef stelt.

Wil je enkel je armspieren trainen? Zwem dan zonder je benen te gebruiken.

16 Juli 2015

Geen risico op overbelasting of blessures

In tegenstelling tot bijvoorbeeld lopen, worden je gewrichten of je rug tijdens het zwemmen niet belast. Je drijft in het water, waardoor het risico op overbelasting en blessures quasi onbestaande is. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over ontstoken knie- of achillespezen.

Conditie opbouwen

Zwemmen is niet alleen een gezonde manier om spieren op te bouwen. Als je regelmatig baantjes gaat trekken, gaat je conditie er ook op vooruit. Om resultaten te boeken, is het belangrijk om voldoende regelmaat in te bouwen en een ritme van drie sessies per week aan te houden. Uiteraard kun je zwemmen ook afwisselen met andere sporten.

Tip: Stel voor jezelf realistische doelstellingen en bouw je trainingsarbeid geleidelijk op. In het begin is het een goed idee om je te laten begeleiden door een expert die een aangepast trainingsschema voor je opstelt.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons