Conditie opbouwen? Een optimaal resultaat dankzij de juiste hartslagzone

Gepubliceerd op 08/06/2016 Conditie & Welzijn

Conditie opbouwen vereist een andere trainingsmethode dan vetverbranding. De intensiteit van je training en de hartslagzones waarin je werkt, zijn immers verschillend. Om je doelstelling te bereiken moet je letterlijk “naar je hart luisteren”. Op die manier weet je wanneer je harder moet trainen of het net rustiger aan moet doen.

Je conditie verbeteren met hartslagzone 70-85%

Wil je je conditie verbeteren? Dan train je het best tussen 70% en 85% van je maximale hartslag. Daarmee verbeter je namelijk je ademhalingssysteem, longfunctie en uithoudingsvermogen. Ook je aërobe conditie, waarmee je lichaam zuurstof naar je spieren brengt en afvalstoffen afvoert, gaat erop vooruit.

Als je tussen 70% en 85% van je maximale hartslag traint, voel je tijdens het sporten een lichte spierbelasting. Bovendien kun je comfortabel ademhalen en zweet je lichtjes. Conditie opbouwen met deze hartslagzone is voor iedereen geschikt en ideaal voor middellange trainingen.

Conditie opbouwen: tips

Ben je nog maar net met sporten gestart? Dan begin je het best in hartslagzone 60-70% om je conditie op een verstandige en rustige manier op te bouwen. Een te hoge hartslag is namelijk nefast voor beginnende sporters.

Baken je hartslagzone goed af tijdens het trainen en let erop dat je tussen 70% en 85% van je maximale hartslag blijft.

Voorzie ook een “rustdag” in je trainingsschema. Op die dag train je het best in hartslagzone 50-60%. Dat kan rustig joggen of stevig wandelen zijn, afhankelijk van je conditie.

Tip: je conditie opbouwen kun je met meerdere sporten doen: joggen, hardlopen, fietsen of zwemmen. Ook aerobics is een mogelijkheid.

Andere hartslagzones

Naast de hartslagzone om je conditie op te bouwen, bestaan er nog vier andere hartslagzones. Om te weten welke hartslagzone je kiest tijdens het trainen, sommen we ze even voor je op:

  • Voor vetverbranding of een hersteltraining is hartslagzone 50-60% ideaal.
  • Wil je afvallen? Dan is hartslagzone 60-70% raadzaam. Naast vetverbranding zal je lichaam ook sterker worden. Als je pas begint te sporten, is dit de beste hartslagzone.
  • Prestatiegerichte training: hartslagzone 85-100%. Als je heel wat trainingsdagen, -weken en zelfs -jaren achter de rug hebt, kun je deze zware intensiteit proberen. Dit trainingsniveau wordt voornamelijk aanbevolen voor ervaren sporters en is geschikt voor korte periodes. Bovendien is deze hartslagzone een aanvulling op trainingen met een lagere intensiteit.
  • Personen met heel goede conditie: hartslagzone boven 90%. Voornamelijk topsporters trainen af en toe op dit niveau.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons