Kinderen aan de fitness: goed idee of gekkenwerk?

Gepubliceerd op 19/10/2017 Conditie & Welzijn

Er is veel discussie over: is fitness nu slecht voor kinderen of kan het geen kwaad? Een eenduidig of juist antwoord op deze vraag bestaat niet. Enkele nuances uitgeklaard.

Vanaf welke leeftijd mag je naar een fitnessclub?

Veel fitnessclubs hanteren een minimumleeftijd van 16 jaar. Jongeren onder de 16 mogen vaak wel onder begeleiding van een volwassene fitnessen. Terwijl we in België doorgaans geen kinderen in de fitness zien, zijn er in de Verenigde Staten fitnessclubs uitsluitend voor kinderen. Ze kunnen er afwisselende en speelse oefeningen doen. Soms worden er zelfs videospelletjes gebruikt om de kinderen te trainen. Of deze trend ooit naar België zal overwaaien, valt nog af te wachten.

Krachttraining voor kinderen: beperk je tot je lichaamsgewicht

Uiteraard hoef je om te fitnessen niet per se naar een fitnessclub te gaan. Ook thuis kun je aan krachttraining doen. Terwijl velen beweren dat krachttraining op jonge leeftijd je groei kan belemmeren en slecht is voor je gewrichten, menen anderen dat het eigenlijk helemaal geen kwaad kan. Toch kun je kinderen beter niet laten trainen met zware gewichten. Als je denkt dat je kind fysiek klaar is voor krachttraining, laat je hem of haar beter alleen oefeningen doen met zijn of haar lichaamsgewicht. Denk maar aan pompen of je optrekken aan een metalen staaf.

Ga voor professionele begeleiding of speelse vormen van fitness

Als het gaat over je kinderen, kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Vraag daarom altijd eerst raad aan een professionele trainer of sportdokter vooraleer je je kind laat fitnessen. Verder is het een goed idee om je kinderen spieren te laten opbouwen aan de hand van speelse sporten. Van sporten als muurklimmen, turnen of trampolinespringen word je namelijk ook erg sterk, alleen ligt de focus daar toch iets meer op het plezier. En daar draait het om, toch?

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons