Hoe kies je de beste fietshelm? Ontdek het met onze tips!

Gepubliceerd op 03/10/2014 Fietsen

Een fietshelm is niet verplicht, maar toch wordt het sterk aangeraden. De keuze van een helm is afhankelijk van verschillende zaken zoals je hoofdomtrek of het type fiets. Is je fietshelm beschadigd of ouder dan 5 jaar? Dan is het best om deze te vervangen. Je fietshelm zal je namelijk niet meer optimaal beschermen. Ontdek onze tips om de ideale fietshelm te kiezen.

Hoe vind je de ideale fietshelm?

Een fietshelm kopen is niet gemakkelijk. Ten eerste moet je letten op het materiaal. Vermijd een fietshelm uit leer. Deze beschermt je namelijk minder goed dan een zachte helm of een fietshelm uit dik polystyreen. Je kan ook kiezen voor een stevigere helm die een extra laag stevig plastic bevat. De esthetiek van je helm is natuurlijk ook van belang, maar vergeet niet dat de functionaliteit primeert.

Een tweede criterium is natuurlijk de grootte van de fietshelm. Deze moet aangepast zijn aan de omtrek van je hoofd. Er mag geen ruimte meer zijn tussen je hoofd en de helm. Om je hoofdomtrek te bepalen, plaats je de lintmeter aan je voorhoofd op de plaats waar je hoofd het grootst is. Denk eraan dat een te grote helm zijn doel mist.

Kies een helm die past bij het type fiets

Het type fiets en de uitoefening zijn ook belangrijke aspecten bij het kiezen van een nieuwe helm. Een wielrenner kiest namelijk het best voor een ander model dan iemand die dagelijks met een stadfiets naar het werk gaat. Hieronder vind je per type fiets meer informatie over de perfecte fietshelm.

Helmen voor stadsfietsen, racefietsen en all-round fietsen

Heb je een stadsfiets, racefiets of all-round fiets? Kies dan voor een ronde helm met verschillende verluchtingsopeningen. Je kiest hierbij het best voor een helm die je volledig kan proper maken of waarvan je de mousse delen kan losmaken. Deze helmen zijn in het algemeen lichter dan de andere soorten.

869

Fietshelmen voor het mountainbiken

Wanneer je gaat mountainbiken, koop je het best een relatief licht model met veel verluchtingsopeningen. De aanwezigheid van een vizier is een plus. Dit beschermt namelijk een deel van je gezicht tegen de regen en modder.

Helmen voor freeride en BMX

Hou je ervan om afdalingen en sprongen te doen in de bergen en met de BMX? Dan is het dragen van een helm essentieel. De integrale helm is hierbij de beste keuze, aangezien deze bij een val ook je kaak beschermt. Hierdoor is deze helm wel zwaarder dan de klassieke fietshelm.

Heb je de perfecte helm gevonden? Dan moet je deze enkel nog goed vastmaken (niet te hard, maar ook niet te zacht) en dan kan je vertrekken op fietstocht!

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons