Recupereren na een tennismatch: dit zijn de vuistregels

Gepubliceerd op 15/06/2017 Racketsporten

Of je nu een beginner bent of een ervaren tennisser: wanneer je je aan een wedstrijd waagt, ga je volop voor de overwinning. Natuurlijk is de uitslag belangrijk, maar recupereren na een tennismatch is dat ook! De recuperatiefase is cruciaal om vooruitgang te kunnen boeken, en ze bestaat in allerlei vormen. Voor sommige spelers is hydratatie de grootste zorg, anderen kiezen voor een koude douche, en nog anderen stretchen eventjes om daarna in de kantine te verdwijnen. Welke manier is het beste voor jou lichaam?

Niet gaan stilzitten als je wil recupereren na een tennismatch

Om te vermijden dat je spieren verkrampen of verzuren, mag je na de actieve inspanning van een tennismatch niet meteen in de zetel ploffen, maar moet je je lichaam gradueel weer tot rust brengen. Daarvoor is een fietstochtje ideaal – net als je benen losgooien gedurende een korte jogsessie, of zelfs gewoon even gaan wandelen.

Stretchen, stretchen, stretchen

Je benen hebben het tijdens je tennismatch ongetwijfeld zwaar te verduren gekregen. Enkele stretchoefeningen doen is dan ook raadzaam. Sta recht (eventueel terwijl je met je hand ergens op steunt of aan vasthoudt, zodat je je evenwicht kunt bewaren) en trek de hiel van je linkervoet tegen je zitvlak. Hou die positie een tijdje aan, en pak dan je rechterbeen aan. Herhaal de oefening nog eens, zodat je elk been gedurende twee keer zes seconden hebt gestretcht.

Water brengt raad

Water is de bondgenoot van al wie wil recupereren van een stevige tennismatch. Ten eerste om te hydrateren, want al het vocht dat je hebt uitgezweet, moet je uiteraard weer aanvullen. En ten tweede om je spieren mee af te spoelen. Veel topatleten zweren bij ijsbaden, maar wie dat een te drastische maatregel vindt, kan ook icepacks op pijnpunten leggen of een koude douche nemen.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons