De ene triatlon is de andere niet: de populairste afstanden

Gepubliceerd op 21/09/2017 Running & Trail

Als iemand je vertelt dat hij of zij aan een triatlon meedoet, weet je dat die persoon het heeft over zwemmen, fietsen en lopen. De afstand die hij of zij daarbij aflegt, hangt af van het soort triatlon. We geven je een overzicht van de populairste afstanden. Welke durf jij aan?

Een volledige triatlon: voor de diehards

Voor een langeafstandstriatlon moet je 3,86 km zwemmen, 180,2 km fietsen en 42,195 km, de marathonafstand, lopen. De meest bekende triatlon in deze categorie is de Ironman. Overal ter wereld vinden er kwalificatiewedstrijden plaats voor het Ironman-wereldkampioenschap in Hawaï. Het wereldrecord staat voorlopig op 7:35:39. Wie doet beter?

De Olympische afstand

Sinds 2000 is triatlon officieel een Olympische sport. De atleten leggen dan geen volledige triatlon af, maar zwemmen 1,5 km, fietsen 40 km en lopen 10 km. Ook de regels zijn dan iets anders. Zo moet je tijdens het fietsen bijvoorbeeld geen afstand houden van elkaar, wat anders wél verplicht is.

Een halve triatlon

Als je erg sportief bent, maar een hele triatlon te veel van het goede vindt, is een halve triatlon misschien wel een haalbare doelstelling. Bij die wedstrijd moet je 2,5 km zwemmen, 80 km fietsen en 20 km lopen. Nog steeds een zwaar parcours, maar mits goede training niet onmogelijk.

Een minitriatlon voor de beginners

Ben je een beginnend sporter? Of ben je gewoon beter in sprints dan in lange afstanden? Dan is een minitriatlon vast iets voor jou. Het parcours bestaat uit 250 m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km lopen. Zo’n wedstrijd is een goede manier om kennis te maken met triatlon, voor je aan het grote werk begint.

Naast deze vier afstanden zijn er nog meer soorten, zoals een kwart of een achtste triatlon. Begin liever met een triatlon die iets onder je niveau ligt, dan je te laten verrassen door een te zware wedstrijd.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons