De juiste shothouding bij basketbal: hierop moet je letten

Gepubliceerd op 20/04/2017 Teamsporten

Naast dribbelen en passen is een shot nemen één van de basisbewegingen bij basketbal. Een correcte shothouding is daarbij cruciaal. Door je houding te verzorgen, vergroot je de kans op een succesvol shot. We overlopen even waarop je moet letten.

1.      De stand van je voeten

Als je een shot wil nemen, is het best dat je tenen naar de basketbalring gericht zijn. Je schouders zullen dan namelijk automatisch ook naar het doel gericht zijn. Door zo te staan, geef je de basketbal alvast de juiste richting mee.

Ook is het cruciaal dat je voeten voor het nemen van een shot op de juiste afstand van elkaar staan. Let erop dat er tussen je voeten ongeveer een basketbal past.

2.      De houding van je bovenlichaam

Om je evenwicht te bewaren tijdens je shot, moet je lichtjes door je knieën buigen. Je buigt ver genoeg door als je knieën loodrecht boven je tenen komen.

Met je bovenlichaam maak je een beweging naar achteren. Het moet als het ware lijken alsof je op een hoge stoel zit.

3.      De houding van je armen

Ben je rechtshandig, leg dan voor de uitgangspositie (shotpocket) de bal  op je rechterhand en houd je elleboog in een rechte hoek. Je linkerhand gebruik je om de basketbal te ondersteunen. Ben je linkshandig, dan houd je je armen net omgekeerd.

4.      Het shot nemen

Vervolgens breng je je armen met een vloeiende beweging omhoog en draag je de bal op je shothand zoals een ober zijn dienblad draagt. Plooi dus je pols naar achteren, spreid je vingers en houd de bal op je vingertoppen. Door de bal zo te werpen, geef je hem een zekere ‘spin’ mee, wat het scoren makkelijker maakt. Let erop dat je de bal niet tot achter je hoofd of naar de zijkant brengt.

Springen helpt om een goed shot te nemen. Met je benen geef je namelijk extra stuwkracht terwijl je schiet. Spring recht omhoog: je moet exact terug op je uitgangspositie landen.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons