Hoe de juiste zaalvoetbalschoenen kiezen?

Gepubliceerd op 20/02/2014 Teamsporten

Net zoals op het veld is het ook in de zaal belangrijk om de juiste voetbalschoenen te kiezen. Door de juiste zaalvoetbalschoenen te dragen, kan je immers heel wat blessures vermijden. Ontdek hoe je de ideale zaalvoetbalschoenen kiest!

Waarom aangepaste zaalvoetbalschoenen kopen?

Zaalvoetbal of futsal is een zeer intensieve sport, waarbij voetballers heel veel korte bewegingen maken. Vaak moeten ze in één keer kunnen stoppen zonder door te glijden. De looppatronen zijn dus anders dan bij veldvoetbal en de ruimte in de zaal is bovendien kleiner dan op het veld. Zaalvoetbalschoenen zijn aangepast aan deze omstandigheden en hebben daarom heel andere eigenschappen dan gewone voetbalschoenen. Wel zijn ze meestal in dezelfde merken verkrijgbaar als veldvoetbalschoenen.

De eigenschappen van goede zaalvoetbalschoenen

Als je houdt van zaalvoetbal, kies je best voor voetbalschoenen van (kunst)leer. Dit materiaal ademt gemakkelijk en voert tegelijkertijd transpiratievocht af.

Daarnaast is het belangrijk dat je zaalvoetbalschoenen voorzien zijn van stevige zolen. De zool moet wel buigbaar zijn, maar mag zeker niet te slap zijn. De binnenzool moet een verhoging van de voetholte hebben. Daardoor kan je voet niet naar binnen kantelen en vermijd je een overbelasting van je benen. De kans op achillespeesontstekingen en springschenen is zo veel kleiner.

De hak van je zaalvoetbalschoenen moeten vervolgens voldoende steun bieden en aan de achterkant soepel genoeg zijn. Zo vermijd je druk op de achillespees tijdens het lopen. De hak van zaalvoetbalschoenen is trouwens breder dan bij gewone voetbalschoenen. Zo voorkom je verzwikte enkels.

Kies tenslotte voor zaalvoetbalschoenen die aangepast zijn aan het type ondergrond. Hoe harder de ondergrond, hoe minder de ondergrond de schokken dempt en hoe dikker de zool van je voetbalschoen moet zijn. Ook de stroefheid van de ondergrond speelt een belangrijke rol: soms is de vloer zo stroef dat schoenen zonder profiel op de zool noodzakelijk zijn.

Zaalvoetbalschoenen passen

Ga je zaalvoetbalschoenen kopen, zorg er dan voor dat je ze goed kan passen. Neem je voetbalsokken mee en loop wat rond in de winkel, zodat je er zeker van bent dat de schoenen goed aan je voeten passen. Let er op dat er voldoende ruimte is voor je tenen in de lengte en rondom je voet in de breedte.

Heb je nieuwe voetbalschoenen gekocht, loop ze dan thuis in of tijdens een training. Draag je nieuwe zaalvoetbalschoenen nooit voor het eerst tijdens een wedstrijd.

Let op: koop geen zaalvoetbalschoenen met zwarte zolen. Deze voetbalschoenen zijn in sportzalen niet toegestaan.

Bezoek een INTERSPORT-winkel!

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons