Van forward tot guard: de voornaamste basketbalposities op een rijtje

Gepubliceerd op 28/09/2017 Teamsporten

Zin in een potje basketbal, maar weinig tot geen kennis van de posities die jij en je vier medespelers moeten innemen om de tegenstander in te pakken? Geen zorgen, in dit artikel kom je alles te weten over de belangrijkste basketbalposities (en hoe ze optimaal te benutten in je spel).

1.      Center

De center staat doorgaans dicht in de buurt van de ring: om te scoren en om te beletten dat de tegenstander scoort. Hij vangt ook de meeste rebounds op en neemt vaak sprongballen voor zijn rekening. Een goede center moet groot zijn – idealiter groter dan 2 meter – maar ook behendig en technisch sterk.

Bekende centerspeler in de NBA: Shaquille O’Neal.

2.      Point guard

Meestal een iets minder grote speler, die vooral behendig is in het doorgeven van de bal en die technische behendigheid koppelt aan spelinzicht en tactisch vernuft. De point guard is een spilfiguur op het basketbalveld. Hij bepaalt welke speler van zijn team de bal krijgt en is in die zin de rechterhand van de coach, wiens tactiek hij omzet in snelle beslissingen en doordachte strategieën. De point guard is met andere woorden de kapitein van het basketbalteam.

Bekende point guard in de NBA: Magic Johnson.

3.      Shooting guard

De naam zegt het al: de shooting guard is de beste schutter van het team. Hij legt de bal in het net, hij pakt de rebounds, hij scoort de punten.

Bekende shooting guards in de NBA: Kobe Bryant, Michael Jordan.

4.      Power forward

Net als de center is de power forward ook een uitstekende rebounder, al bevindt hij zich doorgaans wat verder van de ring dan de center en is zijn rol ook wat aanvallender. De power forward is dan ook stevig gebouwd, misschien iets kleiner dan de center, en staat lijnrecht tegenover de power forward van de tegenstander.

Bekende power forward in de NBA: Dennis Rodman.

5.      Small forward

Misschien wel de meest veelzijdige onder de basketbalposities. De small forward is, na de center en de power forward, de derde goeie schutter – al scoort hij vooral punten vanaf de vrijeworplijn. Daarnaast is zijn rol voornamelijk verdedigend.

Bekende small forward in de NBA: LeBron James.

Je kent de basketbalposities? Dan is het tijd voor de praktijk!

Lees dan ook hoe je de juiste basketbalschoenen kiest en waaraan je de perfecte basketbal herkent. Veel plezier!

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons