Een judogi voor kinderen? Dit moet je zeker weten …

Gepubliceerd op 06/10/2016 Vechtsporten

Heel wat kinderen zijn dol op gevechtssporten en vinden judo helemaal het einde. Om judo te beoefenen hebben ze aangepaste kledij nodig, maar waar moet je precies op letten als je een judogi voor kinderen koopt?

De juiste maat van een judogi

Het belangrijkste bij de aankoop van een judopak – of ‘gi’ zoals het in het Japans heet – is  natuurlijk de maat. Voor de meeste merken geldt dat de maat overeenkomt met de lengte van je kind in centimeters. Is hij of zij bijvoorbeeld 1,42 meter, dan is een judogi in maat 140 geschikt. Voor sommige merken, zoals Adidas, moet je bij de lichaamslengte in centimeters tien optellen om de juiste maat te berekenen.

Houd er ook rekening mee dat de meeste judopakken gemaakt zijn uit katoen en bij de eerste wasbeurten dus flink kunnen krimpen. Was de gi twee à drie keer voor de eerste judoles van je kind Daarna zal de gi zijn vorm behouden.

Een lichte of een zware judogi?

De betere judopakken zijn gemaakt van zwaarder, gewafeld katoen dat minder snel scheurt. Soms wordt er voor een betere kwaliteit ook gekozen voor een mix van katoen en polyester (bijvoorbeeld 65 procent polyester en 35 procent katoen). Op die manier is de judogi stevig en toch iets lichter.

De voor- en nadelen van polyester

Een judopak dat gedeeltelijk uit polyester bestaat, is extra stevig en krimpt minder makkelijk bij het wassen. Nog een voordeel van polyester: het kreukt minder en is makkelijker te strijken. Ten slotte is een judogi met polyester ook goedkoper dan een honderd procent katoenen judogi.

Toch heeft de medaille ook een keerzijde: judopakken waar polyester in verwerkt zit, zijn minder aangenaam om te dragen als het warm is. Bovendien is polyester een brandbaar materiaal en veroorzaakt het bij sommige kinderen huidirritatie.

Let op de sluiting van de broek

Een laatste aandachtspunt is de broek van de judogi. Bij de goedkopere modellen hebben die een elastieken sluiting. Voor kinderen is dat handig om de broek snel aan en uit te trekken, maar het betekent ook dat ze minder strak zit. Als je kind op een bepaald moment competitie gaat doen is een broek met koordjes meer aangewezen.

Lees meer over waarom vechtsport voor je kind een goede sportkeuze is!

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons