Inleiding tot aikido: wat is het?

Gepubliceerd op 08/09/2016 Vechtsporten

Gevechtssporten spreken tot de verbeelding. Niet alleen vormen ze een uitstekende training van je lichaam, er hangt ook vaak een filosofisch luik aan vast. Ook bij aikido is dat zo. Maar waarin verschilt deze discipline precies van andere krijgskunsten als judo, karate of jiujitsu?

Het woord ‘aikido’

Aikido, dat opgebouwd is uit ‘aiki’ en ‘do’, betekent letterlijk: ‘de weg naar het samenkomen van energieën’. Het is een oud woord dat in het begin van de twintigste eeuw bedacht werd door Morihei Ueshiba. Deze Japanner, die ook bekend staat als O’Sensei (de grote meester), ontwikkelde de discipline en liet zich daarbij inspireren door technieken van de Japanse samoerai en door vechtsporten zoals jiujitsu en kenjutsu.

Aikido: vechtsport of krijgskunst?

Beoefenaars van aikido ontkennen dat het om een vechtsport gaat. In aikido wordt er namelijk nooit aangevallen; alle technieken zijn net bedoeld om je te verdedigen tegen aanvallen van anderen. Net als in judo wordt de kracht van de tegenstander gebruikt om hem uit balans te brengen. Op die manier willen beoefenaars van aikido hun aanvallers doen inzien dat agressiviteit nutteloos is.

Naast het ontwikkelen van soepelheid, snelheid en uithouding legt aikido ook veel nadruk op spirituele elementen zoals zelfontplooiing, zelfkennis en discipline. Het is dan ook een filosofie die diepe indrukken nalaat op de beoefenaar. Het hoofddoel van aikido is een volledige beheersing van jezelf op mentaal, fysiek en spiritueel vlak.

Het verschil met karate en judo

Het grote onderscheid met andere krijgskunsten zoals karate of judo is dat er bij aikido geen wedstrijden gehouden worden. De discipline is defensief en in principe is elke vorm van competitie dan ook afwezig. De aikido-beoefenaar neemt natuurlijk wel zelf het initiatief om de situatie onder controle te krijgen.

Aikido in Vlaanderen

Wie bij ons aikido wil leren, kan daarvoor terecht bij een van de clubs die zijn aangesloten bij de Vlaamse Aikido Vereniging (VAV). Deze vzw heeft als doel om de beoefening van aikido in Vlaanderen te bevorderen en wordt erkend door de Aikikai Foundation, de Aikido World Headquarters in Tokio.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons