Hoe je fietsversnelling afstellen: enkele tips

Gepubliceerd op 12/09/2014 Fietsen

De laatste vijf ritten van de Vuelta hebben we nog te goed. De staalharde kuiten van de atleten loodsen hen naar de eindmeet… Maar vergeet ook niet dat hun fietsuitrusting zelf er ook voor een groot deel tussenzit! Fietsversnellingen die niet goed afgesteld zijn en vanzelf verspringen: het maakt rustig fietsen tot een uitdaging. Gelukkig is het perfect mogelijk om zelf je versnellingen correct af te stellen.

Wat je nodig hebt om je fietsversnelling af te stellen? Een schroevendraaier en een beetje vaseline of vet, meer niet. Op een tiental minuutjes is de klus geklaard en kan jij weer de baan op, zonder aanlopende ketting of verspringende versnellingen!

Alvorens je fietsversnelling af te stellen…

Een eerste belangrijke stap is de staat van de versnellingskabel bekijken. Controleer de kabel op scheurtjes of andere beschadigingen. Als die er zijn, is het mogelijk dat er roestvorming ontstaat. Als er knikjes in de versnellingskabel zitten, doe je er goed aan deze in hun geheel te vervangen. Is dat niet het geval, dan kan je de fietsversnelling afstellen.

De voorbereiding gaat als volgt:

  • Draai de kabel van de versnelling los ter hoogte van de versnellingshendels op het stuur.
  • Schakel de versnellingen om naar het laagste tandwiel op het achterwiel.

12 Sept 2014

Je achterderailleur afstellen

Eerst moet je de achterderailleur afstellen. Daarvoor neem je een passende schroevendraaier en ga je op zoek naar de H- en L-schroefjes. Om de ketting soepel te laten lopen op het kleinste tandwiel, gebruik je stelschroef H. Draai het schroefje aan totdat de ketting weer goed loopt. Vervolgens schakel je naar het grootste achtertandwiel, om daar net hetzelfde te doen. Dit keer gebruik je stelschroef L. Controleer telkens of je afstelling werkt door de derailleur naar de spaak te duwen. Als je afstellingen goed zijn, schakelt de ketting vlotjes naar alle tandwielen.

Je voorderailleur afstellen

Nu rest alleen nog je voorderailleur. De ketting mag niet tegen de kooi van de voorderailleur aanlopen. Is dat wel het geval? Dan gebruik je de schroefjes om dit te verhelpen. Raakt de ketting de voorderailleur vanuit het middelste voorblad? Dan gebruik je stelschroef L. Werkt de ketting tegen vanuit het grootste voorblad? Dan dien je stelschroef H bij te stellen. De ketting mag in geen geval de kooi van de voorderailleur raken en moet eenvoudig van voorblad wisselen tijdens het schakelen.

Ziezo, je bent er volledig klaar voor! Ga natuurlijk wel even een toertje rijden om er zeker van te zijn dat alle standen goed werken.

Lees ook:

Enkele tips om je fietsremmen correct af te stellen

 

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons