Tips om een comfortabele fiets te kopen voor je fietsvakantie

Gepubliceerd op 27/06/2014 Fietsen

Maak je wel graag eens een toertje met de fiets of heb je een heuse fietsvakantie voor de boeg? Dan koop je niet zomaar de eerste de beste fiets. Je wilt een degelijke fiets met een duurzaam frame, sterke wielen, goede bagagedragers, een stevig stuur en een comfortabele zithouding. Met onze tips koop je de meest comfortabele fiets voor recreatief gebruik!

Een comfortabele fiets kopen, begint met de juiste wielmaat te kiezen

Welke wielmaat je best kiest, is afhankelijk van het type wegen waarop je het vaakst zal fietsen. Op asfalt kies je het best voor een 28 inch wiel; daarmee zal je het meest comfortabel rijden. Kom je vaak op onverharde wegen dan is een 26 inch wiel een betere keuze. Deze kleinere wielmaat zal beter reageren op je stuurbewegingen, bijvoorbeeld als je moet uitwijken voor een kuil. Bovendien zijn 26 inch banden dikker en gaan ze langer mee.

Bagagedragers

Als je op fietsvakantie trekt, neem je vaak heel wat spullen mee. Een tent, matjes, een slaapzak en kookspullen zal je dus op je fiets moeten vervoeren.

Het gewicht van deze spullen verdeel je best volgens de volgende regel: 2/3 van het gewicht achteraan en 1/3 van het gewicht vooraan. Op die manier is je bagage proportioneel verdeeld over de wielen ten opzichte van het lichaamsgewicht en zal je comfortabeler rijden.

Als je dus een fiets gaat kopen, let er dan op dat er plaats is voor tassen vooraan en achteraan. Een stuurtas is handig om alle belangrijke spullen in op te bergen. Deze stuurtas kun je bovendien gemakkelijk losklikken wanneer  je ergens een tussenstop maakt.

Fietsframe

Het fietsframe is best aangepast aan je lichaamsbouw. Heb je een normale lichaamsbouw, dan kan je zonder problemen kiezen voor een standaard fietsframe. Is dat niet het geval, dan is een op maat gemaakt frame een aanrader.

Wat het materiaal betreft is zowel staal als aluminium stevig genoeg. Aluminium is iets lichter, roest niet en ziet er mooi uit. Let er echter op dat je geen te licht model kiest. Een licht frame is vooral belangrijk voor wielrennen, maar voor vakantiefietsen is een zwaarder model een betere keuze.

Houd rekening met pech onderweg

Je houdt er misschien geen rekening mee als je een nieuwe fiets gaat kopen, maar het is belangrijk dat je kiest voor een gemakkelijk te repareren fiets. Als je op fietsvakantie trekt, leg je immers heel wat kilometers af, dus is de kans groter dat je pech hebt onderweg. Koop daarom liever geen hydraulische remmen. De remcilinders kan je namelijk alleen met specifiek gereedschap openmaken.

Zorg dat je tevens de basics kent en weet hoe je een platte band verhelpt, een gebroken ketting vervangt, etc.

Een fiets kopen? Ga proefrijden!

De belangrijkste regel bij het kopen van een fiets, is proefrijden. Vraag aan de fietsenwinkel of je een proefritje kan maken, dan weet je meteen of de fiets die je op het oog hebt al dan niet de juiste keuze is. Een proefrit zegt natuurlijk wel niet alles, maar geeft je toch een goede eerste indruk.

Nog een fiets nodig of kampeergerief? Je vindt alles voor de ideale fietsvakantie bij INTERSPORT! Of ben je op zoek naar de ideale koersfiets? Lees dan zeker dit artikel!

 

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons