De verschillende soorten skiliften: hoe gebruik je ze?

Gepubliceerd op 31/12/2015 Wintersporten

Skiliften vind je in allerlei soorten en afmetingen. Wij zetten de voornaamste op een rijtje en geven je meteen tips mee om heelhuids aan de top van de berg te raken.

Stoeltjesliften: handig en comfortabel

Stoeltjesliften zijn veruit de meest voorkomende skiliften. Ze zijn handig in gebruik, comfortabel en bieden een grote capaciteit. Doorgaans kunnen er vier of zes wintersporters in plaatsnemen. Bovendien overbruggen stoeltjesliften grote en steile trajecten die bijvoorbeeld sleepliften niet aankunnen. In sommige gevallen bieden ze dankzij een plastic kap bescherming tegen sneeuw en wind. Op deze manier neem je een stoeltjeslift:

  • Glijd tot aan de rode streep.
  • Wacht tot de lift eraan komt en ga zitten.
  • Doe de veliligheidsbeugel naar beneden.

Als je op het eindpunt bent aangekomen, zet je je recht en glijd je simpelweg van de korte helling die voorzien wordt.

Tip: Ben je een skiër? Dan kun je gewoon plaatsnemen in de stoeltjeslift en hoef je je ski’s niet uit te doen. Snowboarders moeten één snowboardboot losmaken vooraleer ze in de lift stappen.

Gondels of liftcabines

Gondels zijn cabines die je in grote skioorden aantreft. Ze bieden een heel grote capaciteit (soms tot 200 personen) en je kunt er snel lange afstanden mee afleggen. De vergezichten zijn soms adembenemend,  bijvoorbeeld wanneer je richting gletsjer trekt. Hou er rekening mee dat je je ski’s of snowboard moet losmaken en in je hand nemen vooraleer je in de liftcabine stapt.

Sleepliften of schotelliften

Sleepliften vind je in alle skigebieden. Ze worden gebruikt voor kortere afstanden en op vlakke pistes. Sleepliften worden ook wel schotelliften of pannenkoekenliften genoemd. Aan de ijzeren stang is namelijk een ‘schotelvormige pannenkoek’ bevestigd die je onder je achterste moet schuiven. Terwijl je de stang vasthoudt, word je naar boven getrokken. Het vergt wat oefening om de techniek onder de knie te krijgen. Zeker het afstappen is niet evident, omdat je de schotel onder je achterste moet weghalen, de stang moet loslaten en tegelijk moet opletten dat je recht blijft.

Trektouwen: buitenbeentje binnen de skiliften

Aan de voet van de skigebieden kun je ook ‘trektouwen’ nemen. Zoals de naam zegt, hou je gewoon het touw vast en glijd je langzaam naar boven. Ze zijn enkel geschikt voor heel zachte hellingen en worden gebruikt voor gemakkelijke skipistes.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons