Ontbijt is king
Je moeder zei het al: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dus ook op skivakantie. Dat ontbijt zou 20% van je dagelijkse energie moeten aanleveren. Ga daarom voor licht verteerbare voedingsmiddelen die je lichaam traag opneemt. Denk aan: kwark, havermout, fruit, eieren of vezelrijk, bruin brood. Vermijd wit brood want daar zitten vooral calorieën in.
Water, water, water!
Ook al is het koud buiten, dat betekent niet dat je die waterfles achterwege kunt laten. Want tijdens het skiën verbruiken we heel wat energie – gemiddeld zo’n 450 calorieën per uur – en transpireren we onder onze ski-jas. Maak er daarom een gewoonte van om een slokje water te drinken telkens je de skilift neemt of staat te wachten in de rij. Want anders riskeer je: algemene vermoeidheid, pijn in de benen en ademtekort. De directe gevolgen van vochtverlies zijn niet te onderschatten.
Alcoholische dranken nuttigen valt niet onder hydrateren. Alcohol heeft net het tegenovergestelde effect. Veel water drinken dus, tussen de pintjes door!
Eten tijdens wintersport: berglunch
Na een voormiddag slalommen, heb je al eens het gevoel dat je de productie van een volledige gaarkeuken naar binnen kunt werken. Toch heb je in de bergen weinig keuze: broodjes of bergrestaurants.
Broodjes kunnen zeker een evenwichtige maaltijd zijn. Zolang je maar kiest voor volkorenbrood en eiwitrijk beleg zoals zoals kip, vetrijke bergkaas en groenten. En wees zuinig met de mayonaise.
Wil je je graag even opwarmen, eet dan in een bergrestaurant. Ga voor deegwaren en zetmeel en vermijd koolhydraten en vet.
Snacken na het skiën
Om te vermijden dat je voor de lunch of het avondeten begint te binge-eten, neem je het best een tussendoortje. Een dadelreep of ander gedroogd fruit zijn voedzaam. Ook noten en een evenwichtig voedingspatroon gaan hand in hand. Maar vermijd kokosnoten, die zijn rijk aan verzadigde vetten. Hou er ook rekening mee dat 100 gram noten makkelijk 500 kcal bevatten.