Hoe je positie op de fiets bepalen en verbeteren?

Gepubliceerd op 04/03/2016 Fietsen

Wie blessures wil vermijden, schenkt maar beter aandacht aan de juiste fietspositie. Die zoektocht naar perfectie is er eentje die nooit echt af is. Continu bijsturen is dan ook dé enige weg naar de perfecte positie op het zadel.

De juiste zadelhoogte

De zadelhoogte is de afstand tussen de kern van de pedaalas en de bovenkant van het zadel. Hoe bereken je nu die perfect gemillimeterde afstand? Via deze eenvoudige formule: zadelhoogte = de lengte van je binnenbeen x 0,883.

Trek je schoenen uit en zet je benen zo’n 15 centimeters uit elkaar vooraleer je gaat meten.

Tips:
Wanneer je op het zadel plaatsneemt, moeten de tippen van je tenen de grond raken
Een lastig gevoel aan de voorkant van je knie? Zet je zadel dan een paar centimeter hoger.
Pijn aan je achterste? Zakken met dat zadel!

Het belang van de zadelplaats

Pijn aan je knieën? Dan staat je zadel te veel naar voren. Ook de zadelplaats is dus van cruciaal belang!

Om de juiste plaats te bepalen, hou je de pedalen van je fiets horizontaal en plaats je een schietlood aan de voorkant van je knieën. Verplaats dan je zadel naar achter of naar voren tot de voorkant van je knieschijf loodrecht staat op de as van de pedalen.

Tip:
Wanneer je het zadel naar voor verplaatst, denk er dan aan om het te verhogen. Omgekeerd moet je het verlagen als je het zadel verder naar achteren zet.

Je fietspositie en de ideale stuurbreedte

Zorg ervoor dat je stuur niet te smal is want dan wordt je borstkas samengedrukt, kun je te weinig zuurstof opnemen en gaan je prestaties erop achteruit. Hoe breder het stuur, hoe minder gewicht en grip op het voorwiel én hoe minder vlot je stuurt. De stuurbreedte laat je dus het best afhangen van de breedte van je schouders.

De finesses van het fietsstuur

Je voorarmen moeten bijna gestrekt zijn in volgende fietspositie: je handen in de beugels van het stuur, je ellebogen gebogen en je bekken op het uiteinde van het zadel. Wanneer je armen te veel geplooid zijn, staat het stuur te hoog. Je moet dan het verschil tussen de hoogte van het zadel en die van het stuur aanpassen tot ongeveer 5 cm.

Strekken, die rug!

Als je fietst met een gestrekte rug, kan je heel wat malaise voorkomen. Concreet?

Het zadel en het stuur laat je qua hoogte het best niet te veel verschillen. Ga voor een langere stuurpen en langere zitlengte. Zo spaar je je rug, trap je efficiënter en ontlast je nek en lendewervels. Om die gestrekte rughouding vol te houden, en het bekken in een naar voor gekantelde positie te behouden, moet je natuurlijk je rugspieren trainen.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons