5 tips om de perfecte hockeystick te kopen

Gepubliceerd op 28/05/2014 Teamsporten

Deze zaterdag start het WK Hockey voor dames! We zullen een aantal vedetten aan het werk zien, dat staat vast. Maar een spel van zulk niveau te brengen, is degelijk hockeymateriaal een must. Een hockeystick is dan ook één van de belangrijkste onderdelen van je hockey uitrusting. Daarom enkele tips om de perfecte hockeystick te kopen!

Tip 1: kies de juiste hockeystick lengte

Met een te lange hockeystick ga je teveel rechtop hockeyen. In dat geval ligt de bal te dicht bij je voeten en moet je onnodig veel bewegen met je hoofd als je de bal drijft. Ook een te kleine hockeystick is natuurlijk niet ideaal.

Om een hockeystick met de juiste lengte te kopen, steek je de gewenste hockeystick met de grip onder je oksel. Komt de krul op gelijke hoogte met je knieën dan is de hockeystick perfect voor jou.

Tip 2: kies het juiste materiaal

Vroeger werden enkel houten hockeysticks vervaardigd maar vandaag zijn er heel wat verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De huidige standaard is kunststof hockeysticks. Die worden gemaakt uit een combinatie van glasvezel, carbon en kevlar. Al deze kunststof vezels hebben verschillende eigenschappen. Glasvezel zorgt ervoor dat de hockeystick stevig en duurzaam is. Carbon maakt de hockeystick extra stijf, waardoor je meer kracht kan zetten. Kevlar geeft eveneens extra stijfheid, maar dempt tegelijkertijd trillingen en klappen.

Welk materiaal ideaal is voor jouw hockeystick, hangt grotendeels af van je positie op het veld. Een hockeystick met veel glasvezel is extra licht en ideaal voor een spits. Een hockeystick met veel carbon maakt de stick dan weer wat stugger en is goed voor spelers die vaak lange passes in het veld geven. Kies je voor een stick met kevlar, dan zal je gemakkelijk en soepel ballen kunnen stoppen/blokkeren.

Tip 3: kies een hockeystick die bij je speelstijl past

Er bestaan geen standaard hockeysticks per speelstijl; het is de bedoeling dat je zelf aanvoelt welke hockeystick het best in de hand ligt. Je kan wel letten op enkele aandachtspunten om te weten te komen of de stick bij je past:

  • Het balanspunt van de stick: heb je het zwaartepunt graag bij de krul of liever bovenin? Gewicht onderin zal je extra slagkracht geven, gewicht bovenin maakt de stick meer handelbaar en is vooral geliefd bij technische spelers.
  • Een lichte of zware stick: kies je voor een light, medium of heavy stick? Een zware stick is stugger te hanteren maar geeft wel extra kracht.

28 Mei 2014

Tip 4: kies een hockeystick die aansluit bij je niveau

Ben je een beginnende hockeyspeler, dan begin je best met een houten hockeystick. Hiermee heb je immers een beter balgevoel. Ideaal dus om de techniek van het hockeyen goed aan te leren. Eens je de juiste techniek onder de knie hebt, kan je overstappen naar een kunststof stick. Deze zijn duurzamer en sterker, waardoor je meer kracht kan zetten op de bal en harder kan slaan.

Tip 5: de perfecte kromming

Alle hockeysticks hebben een lichte kromming die naar binnen toe gebogen is. Deze kromming of ‘bending’ wordt uitgedrukt in millimeter. De meeste sticks hebben een kromming tussen de 16 en de 25 millimeter, maar er zijn ook exemplaren met meer kromming verkrijgbaar. Hoe krommer de stick, hoe beter je als speler een ‘sleeppush’ kan hanteren, omdat de bal daarbij van achter het lichaam komt.

Zin gekregen om de hockeyen? Koop de ideale hockey stick bij Intersport!

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons