Het belang van de juiste noppen onder je voetbalschoenen

Gepubliceerd op 27/05/2016 Teamsporten

De voetbalschoen anno 2016 lijkt in niets meer op de sloffen waarmee sporters aan het begin van de twintigste eeuw hun penalty’s trapten: keihard leer, stalen punten en simpele noppen. Vandaag zijn er goede voetbalschoenen in overvloed. De materialen zijn high-end, de modellen en opties grenzeloos. Van de flitsende voetbalschoen die Snoop Dogg ontwierp voor Adidas – inclusief opdruk van honderddollarbiljet – tot de modderafstotende modellen van Nike. Ga je voetbalschoenen kopen? Bepaal dan eerst welke noppen je nodig hebt vóór je je modegevoel laat spreken.

Soorten noppen voetbalschoenen

Zelfs als je goede voetbalschoenen draagt, verhoog je de kans op blessures als de noppen niet zijn aangepast aan de ondergrond. Het aantal noppen, de indeling en de lengte verschilt naargelang het type veld:

  • Op kunstgras speel je met noppen die dicht bij elkaar staan. Voetbalschoenen voor kunstgras kunnen de wrijving met de stroeve ondergrond aan.
  • Op natuurlijk gras geef je de voorkeur aan firm ground-schoenen. Ze hebben ronde of langwerpige noppen voor een goede grip op de zachte ondergrond. Dit is de standaardvoetbalschoen.
  • Soft ground-voetbalschoenen zijn speciaal gemaakt voor natte en drassige velden. De voetbalschoenen met lange metalen noppen zorgen ervoor dat je minder snel uitglijdt.
  • Op erg harde ondergronden – bevroren veld, gravel, … – draag je best turf kicksen met een groot aantal korte noppen.
  • Indoorvoetbal op een vloer in hout of kunststof vraagt om indoor voetbalschoenen. Ze hebben een platte zool die geen strepen afgeeft. Voetbalschoenen zonder noppen hebben een zool met een patroon dat grip geeft.

Voetbalschoenen met ijzeren noppen?

Ambieer je een carrière in de Champions League à la Messi of Ronaldo? Dan heb je verschillende goede voetbalschoenen nodig. Schop je slechts sporadisch of recreatief een balletje, en wil je maar één paar voetbalschoenen kopen? Dan kies je het best een model met plastic noppen. Met plastic noppen heb je in het slechtste geval minder grip op een drassig veld. Omgekeerd, als je voetbalschoenen met ijzeren noppen draagt op een droog veld, verhoog je de kans op een blessure.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons