Wat is het verschil tussen tennissen op gras en gravel?

Gepubliceerd op 29/10/2015 Teamsporten

Je moet geen tenniswonder zijn om te weten dat de ondergrond van de tennisbaan bepalend is voor je spel. Je beweegt anders op een tennisveld met gras dan op een ondergrond in gravel. Ook de manier waarop de bal stuitert, verschilt enorm. Vraag het maar na bij Federer en Nadal. Die ‘pingpongen’ al jaren om de troon in het mannentennis. Met Nadal als gravelkoning en Federer die ongenaakbaar is op het Heilige Gras.

Tennissen op gras

Gras is een ‘snelle’ ondergrond. De bal blijft na het stuiteren laag en kaatst sneller door. Bovendien is gras tricky: de bal kan na de stuit glijden of van richting veranderen omdat het gras niet helemaal regelmatig is. Een tennisbaan in gras leent zich perfect om harde ballen te slaan – de ideale ondergrond voor spelers die hard serveren en in wip bij het net staan.

Tennissen op gravel

Gravel is een tragere ondergrond. De bal stuitert hoger, waardoor de tegenstander meer tijd heeft om zijn slag voor te bereiden. Je ziet dan ook langere, vaak spectaculaire rally’s op een tennisveld in gravel. Veel spelers houden van de manier waarop je kunt keren, wenden en glijden op gravel. Al zijn er weinigen die de befaamde spreidstand van ex-tennisster Kim Clijsters evenaren …

Roemruchte tennisvelden in gras en gravel

Wimbledon wordt weleens het mooiste grasveld ter wereld genoemd. Tijdens de prestigieuze wedstrijd wordt het gras dagelijks gemaaid: de sprietjes mogen de reglementaire hoogte van 8 millimeter niet overschrijden. Roland Garros, het grootste tennistoernooi van Frankrijk, is het hoogtepunt van het gravelseizoen.

Handige tips om de juiste tennisschoenen uit te kiezen

 

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons