7 mythes over diepzeeduiken ontkracht

Gepubliceerd op 28/08/2014 Watersporten

Als je aan diepzeeduiken denkt, denk je waarschijnlijk onmiddellijk aan de uitrusting met duikbril, snorkel en luchtfles. Toch is scubaduiken nog steeds een onbekende, mysterieuze sport waar heel wat mensen nogal wat misvattingen over hebben. Om de charmes van het diepzeeduiken in de kijker te zetten, ruimen we die misvattingen graag uit de weg …

Weg met misvattingen over diepzeeduiken!

Mythe 1: diepzeeduiken is saai

Integendeel! Je kiest zelf hoe spannend je jouw diepzeeduik maakt. Wil je rustig en ontspannend rondkijken onder water? Dat kan. Heb je liever meer avontuur? Dan zijn onderzeese grotten en scheepswrakken de locaties die je moet zoeken. Nog een extremere sensatie wordt het diepzeeduiken als je jacht maakt op een vis van 200 kilo of wanneer je onder de ijskap van de Noordpool zwemt. Vervelen zal je je niet snel als diepzeeduiker!

Mythe 2: je kan tijdens het diepzeeduiken verslonden worden door een haai

Bang dat je haaien tegenkomt tijdens het diepzeeduiken en dat ze je aanvallen? Dan vermijd je best de exotische zeeën. Maar zelfs daar valt het heel goed mee, haaien worden namelijk afgeschrikt door duikers. Bovendien zijn ongelukken met haaien zeer zeldzaam.

Mythe 3: diepzeeduiken is enkel leuk in de Tropen

Het is natuurlijk fantastisch om te diepzeeduiken in heldere, warme tropische wateren en langs koraalriffen en tussen kleurrijke vissen te zwemmen. Dat is een onvergetelijk ervaring! Toch wilt dat niet zeggen dat je in de Noordzee geen fascinerende duikervaring kan meemaken.

Mythe 4: je moet investeren in een volledige outfit voor je het kan leren

Net als bij andere sporten, heb je ook voor diepzeeduiken een uitrusting nodig. Er komt bij diepzeeduiken natuurlijk veel uitrusting kijken, maar je moet niet meteen alles aankopen. Als beginner heb je slechts drie zaken nodig: een duikmasker, een snorkel en vinnen. Andere uitrusting zoals een wetsuit, duikcomputer, luchtfles en ademautomaat kan je gemakkelijk huren. Als je later de charmes van diepzeeduiken ontdekt, kan je nog de rest van de uitrusting aanschaffen.

Mythe 5: diepzeeduiken is een sport enkel voor mannen

Fout! In het midden van vorige eeuw was het misschien voornamelijk een mannensport. Nu is dat anders, ongeveer 60 procent van de diepzeeduikers zijn vandaag mannen en 40 procent zijn vrouwen.

Mythe 6: tijdens het diepzeeduiken heb je continu pijn in je oren

Je oren zullen voornamelijk pijn doen tijdens het afdalen. De druk in je oren kan je – gelukkig- laten egaliseren als je afdaalt. Dit is een techniek die je tijdens je eerste duikles leert en het is helemaal niet moeilijk.

Mythe 7: snorkelen is net zo leuk als diepzeeduiken

Natuurlijk is snorkelen ook leuk, maar het is een héél andere ervaring dan diepzeeduiken. Als je duikt zwem je namelijk tussen de vissen en ontdek de ‘bodem van de zee’, terwijl je tijdens het snorkelen de vissen enkel van bovenaf ziet zwemmen.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons