Leren zeilen? Dat doe je zo!

Gepubliceerd op 02/10/2015 Watersporten

Zeilen spreekt tot de verbeelding. Zelfs in een klein land zoals België, dat niet meteen waterrijk te noemen is, kun je een grote en gepassioneerde zeilgemeenschap terugvinden. Zou jij ook graag al zeilend het water trotseren? Dan moet je natuurlijk eerst leren zeilen! Dat kan op elke leeftijd en in haast elke zeilclub. Je kunt er zeilcursussen volgen in kleinere boten, grote eenmansboten, tweemanssloepen: wat je maar verkiest. Ga voor een zeilclub met gediplomeerde lesgevers, zodat je volledig volgens het boekje leert zeilen.

Back to basics

Zeilen ziet er eenvoudig uit, maar is dat allerminst. Een geoefend zeiler wordt je niet op een-twee-drie. Voor je kunt zeilen als een gevorderde, moet je natuurlijk de basics doorlopen. Leren zeilen begint – paradoxaal genoeg – niet in het water, maar met je neus in boeken en artikels! Leer eerst de belangrijkste onderdelen van een zeilboot kennen, van de zeilen tot de romp, en bestudeer vervolgens de technieken zoals aanhalen, vieren en gijpen. Door je goed in te lezen, word je veel sneller een volleerd zeiler! Anders sta je misschien met je mond vol tanden als de instructeur het heeft over ‘stuurboord’ en ‘bakboord’ …

Oefenen, oefenen, oefenen

Tijdens een zeilcursus krijg je de fijne kneepjes van de sport aangeleerd. Zo leer je zeilen in no time! Wat je vooral zal leren, is hoe je het zeil moet oriënteren ten opzichte van de wind, zodat je boot in de richting vaart die jij wilt. Zeilen bestaat voor 90% uit gijpen en overstag gaan. Die technieken moet je echt in de vingers krijgen, wat alleen maar kan door veel te oefenen. Daarna komen de meer ‘gevorderde’ situaties aan bod. Als je boot kapseist bij hevige wind, is het van levensbelang dat je weet hoe je jezelf én je boot in veiligheid brengt.  Veiligheid is alles op het water!

Leren zeilen is voor altijd

Leren zeilen is een continu proces. Je kunt wel een zeilcursus volgen om je de basics eigen te maken, maar bijleren stopt eigenlijk nooit. Het water en de weersomstandigheden zijn elke dag anders, waardoor je telkens weer een nieuwe situatie kunt tegenkomen. Altijd beter worden en zoveel mogelijk nieuwe situaties opzoeken, is de boodschap.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons