Fietstochtje gepland? Enkele tips om je fietsremmen correct af te stellen

Gepubliceerd op 20/08/2014 Fietsen

Heb je een koersfiets, een stadsfiets of een mountainbike? In elk geval is het belangrijk dat je je fietsremmen controleert en correct afstelt voor je aan je fietstochtje begint. Hoe je dit best aanpakt en waarop je moet letten? Dat vertellen we je met véél plezier!

Remblokjes versleten?

Het is heel nuttig om maandelijks je fietsremmen en voornamelijk je remblokjes te controleren op slijtage. Dit doe je door naar de inkervingen van het remblokje te kijken. Is de slijtagelimiet (wanneer er geen inkervingen meer te zien zijn) bereikt? Dan is het hoog tijd om je remblokjes te vervangen!

Of het nu gaat om een koersfiets of comfortabele stadsfiets, een correcte afstelling van je fietsremmen is steeds belangrijk! Daarnaast is het ook van belang je remmen schoon te maken nadat je bijvoorbeeld bent gaan koersen of mountainbiken. Haal de zandkorrels met een pincet of tandenstoker uit je remblokjes om de remmen in perfecte staat te houden en je velgen niet te beschadigen!

Fietsremmen afstellen voor vertrek

Zijn je remblokjes nog in orde? Dan controleer je ook het best even de afstelling van je fietsremmen vooraleer je aan een stevige fietstocht begint, en zeker wanneer je op fietsvakantie gaat. Plotseling zonder remmen vallen wil je immers niet meemaken… Hoe je het best je fietsremmen afstelt, leggen we je in enkele stappen uit:

20 Aug 2014

Controleer de positie van je remblokken

Je remblokken moeten parallel met je fietsvelg lopen en mogen nooit in contact komen met je banden. Komen ze toch in contact met je fietsband? Dan hangen je remblokken te laag en moet je ze verstellen! Daarnaast mogen je remblokken ook niet te ver van je wiel verwijderd zijn. De afstand van de remblokjes tot de velg moet ongeveer 1 mm zijn. Als dit meer is, maak de remblokken dan even los en duw ze dichter naar het wiel toe door op de remklauw te drukken.

Inspecteer het evenwicht van je remblokken

De afstand tot de velg moet aan beide kanten van je fietswiel gelijk zijn. Dit evenwicht kan je op twee manieren bereiken:

  • Verplaats de volledige rem met een inbussleutel of maak de rem los en knijp deze dicht. Zet vervolgens de fietsrem weer vast.
  • Breng de remblokken in evenwicht door de schroef of de inbus onder de remklauw vaster of losser te draaien.

Ziezo, je fietsremmen zijn nu juist afgesteld en klaar voor gebruik. Fietsvakantie of mountainbiketochtjealle remmen los!

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons