Beachvolleybal op het strand: de ideale zomersport!

Gepubliceerd op 15/07/2014 Teamsporten

Een partijtje beachvolleybal op het strand doet altijd deugd bij warme temperaturen. De laatste jaren is de sport ook behoorlijk populair geworden, zowel als competitiesport als puur leedvermaak op het strand. Maar hoe speel je beachvolleybal, wat heb je ervoor nodig en hoe verschilt deze sport van het traditionele volleybal?

Hoe beachvolleybal ontstond

De eerste wedstrijden beachvolleybal werden gespeeld op de stranden van Waikiki in Honolulu, Hawaï. Daarna werd de sport al snel populair in Californië. In 1924 werden de eerste toernooien gespeeld. Drie jaar later waaide de sport over naar Europa. Oorspronkelijk mocht men met 6 spelers per team op het veld staan, maar dit werd later gewijzigd naar 2 of 3 spelers per team.

Beachvolleybal werd pas in de jaren 1950 een commerciële sport en sindsdien was er geld te verdienen met het winnen van toernooien. In 1992 werd beachvolleybal een wereldwijde professionele sport; in 1996 werd het een Olympische Sport. Vandaag is de World Tour een mondiaal volleybaltoernooi met veel media-aandacht.

Zo speel je beachvolleybal

Het doel van beachvolleybal is om de bal tegen de grond aan de andere kant van het net te spelen. Een team mag de bal 3 keer raken, daarna moet de bal naar de overkant. De bal wordt door middel van een service naar het veld van de tegenstander gebracht. De rally gaat door totdat de bal op de grond ligt, de bal ‘uit’ gaat of de tegenstander niet in staat is om de bal terug te spelen. Een team krijgt een punt als het de rally wint. Het team dat de rally gewonnen heeft, mag serveren.

15 Juli 2014

Verschil met zaalvolleybal

Velen gaan ervan uit dat het enige verschil tussen beachvolleybal en zaalvolleybal de ondergrond is waarop gespeeld wordt. Dat klopt echter niet. Er zijn namelijk grote verschillen tussen beide sporten.

Het belangrijkste verschil met zaalvolleybal is dat er bij beachvolleybal geen vaste posities voor de spelers op het veld zijn. Er staan ook slechts 2 of 3 spelers per team op het veld. Een beachvolleybal is bovendien zwaarder en zachter dan een traditionele volleybal. Daarnaast is er geen middellijn, wat betekent dat er geen lijnfouten gefloten kunnen worden.

Tijdens het spel gelden er tevens andere regels. Zo telt een blok als contact en mag de bal hierna nog slechts twee keer door teamleden geraakt worden. De bal mag na de blok door dezelfde speler nogmaals aangeraakt worden, maar dit geldt wel als tweede contact. Als de bal naar de overzijde gespeeld wordt, mag er tevens geen zacht of lang contact zijn. Enkel via hard contact (harde aanval, onderhandse techniek of knokkel) de bal overspelen is dus toegestaan.

Tenslotte worden er maximaal drie sets gespeeld. De eerste twee sets gaan tot 21 punten; de derde set tot 15 punten.

Wat heb je nodig om beachvolleybal te spelen?

Het materiaal om beachvolley te spelen bestaat uit een beachvolleybal, een beachvolleybalnet en speelveldmarkeringen. Het speelveld moet 16 x 8m groot zijn, met rondom een vrije zone van minimaal 3m. Het net moet bij heren op 2,43m hoogte hangen en bij dames op 2,24m hoogte.

Beachvolleybal wordt op blote voeten gespeeld, volleybalschoenen heb je dus niet nodig. De vereiste kledij bestaat uit een short of bikinibroekje met een shirt of bikinitop.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons