Zo maak je snel vorderingen als beginnende badmintonner

Gepubliceerd op 27/04/2017 Teamsporten

Badminton is de snelste racketsport ter wereld. De pluimpjes vliegen tegen ontzettend hoge snelheden (tot meer dan 300 km/u bij een smash) door de lucht. Badminton is pas leuk als je ontspannen kunt spelen. Zoals bij iedere sport geldt ook hier: oefening baart kunst. We zetten een paar zaken op een rijtje die je helpen om snel vorderingen te maken als beginnende badmintonner.

Zorg voor degelijk materiaal

Wanneer je je met volle overgave op het badminton wilt storten, is een racket natuurlijk een eerste stap. Er zijn rackets voor beginners, dus informeer daar zeker naar. In het begin is het makkelijker om met een flexibele of soepele racket te spelen (een flex racket). Naarmate je meer ervaring hebt, kun je overschakelen op een stiff racket.

Denk je aan badminton dan denk je aan het pluimpje of de shuttle. Die kunnen gemaakt zijn van veren of plastic. Een plastic shuttle gaat minder snel stuk dan een veren shuttle, en wordt daarom vaak voor beginnelingen aangeraden. Ze is minder nauwkeuring dan een veren pluim, maar de dop (gemaakt van schuimplastic of van kurk) corrigeert de balans van de pluim, waardoor je zelfs met een minder goede slag toch nog een mooie baan krijgt.

Speel als beginnende badmintonner in een goede zaal

Om als beginnende badmintonner vorderingen te kunnen maken, moet je in optimale omstandigheden kunnen spelen. Een goede badmintonzaal is een must en voldoet aan de volgende eisen:

  • Een goede belichting
  • Een taraflexvloer (zoals bij een wielerbaan)
  • Een hoog plafond (zodat je voluit kunt slaan)
  • Geen tocht of wind die de baan van je shuttle kan beïnvloeden

Kies een evenwaardige sparringpartner

Een tegenspeler die er niets van bakt, zorgt alleen maar voor frustratie. Probeer met een gelijkwaardige sparringpartner te spelen. Badminton draait rond bewegen en snelheid. En dat verkrijg je door met iemand van hetzelfde niveau te spelen. Zo maak je ook het snelst vorderingen.

Oefen je slagvastheid en je voetenwerk

Je mag alle 54 slagen van badminton dan nog zo goed kennen, als je greep niet goed zit geraak je niet vooruit. Probeer als je fout slaat, te leren uit die fout. Een handige tip is om je wedstrijd eens te filmen. Je kunt enorm veel leren uit beelden. Touwtjespringen of rope skipping is een prima sport om je voetenwerk te versnellen. Goed schoeisel is hierbij een must, zodat je je grip en dus ook je evenwicht niet verliest.

Extra tip: als Justine Henin een fout maakte bij het tennis, herhaalde ze die slag keer op keer in een ‘schijnslag’. Ze stond nooit stil met haar racket. Ze probeerde zichzelf constant te verbeteren. Herhaling en doorzettingsvermogen werpen wel degelijk hun vruchten af.

ONZE ENGAGEMENTEN

GARANTIE BESTE PRIJS

Of we betalen u het verschil terug.

NIET TEVREDEN, GELD TERUG

U hebt 15 dagen de tijd
om van mening te veranderen.

KLANTENDIENST

Een snel en
gepersonaliseerd antwoord.

Volg ons